Massor att Göra

Herregud, vad mycket det är att göra med skolan och jobb och arbeten hit och dit och hästarna.
Svårt att hålla allt ihop när allt ligger på olika håll.

Men får bli bättre uppdatering från mig (ida)  :)

Hinner ni med både skola, jobb och hästar?

Linas mål för mars.

1. eftersom Lina inte är riktigt igång så ska jag ha som mål ett att få igång henne och det ska jag göra genom långa skogsturer för det känns onödigt att rida igång henne i ridhuset när det inte är super kul att vara där för henne.

2. Hon ska kunna ställa sig i båda varven i skritt. (kanske trav)

Jag börjar med låga krav då jag vill att hon ska tycka det är kul och inte tröttna.

Linas träning och mål.

Så nu ska jag lägga upp ett träningsschema för Lina  så jag kan planera varje träingspass så jag får ut så mycket som möjligt av den.

Ska även sätta mål för varje månad så jag har något att kämpa emot, kommer skriva varje ny måad vilket nytt mål jag har och kommer sedan uppdatera under månaden hur det går.   

Efter detta inlägget lägger jag i mars mål.



/MS

Lite bilder från igår

Här kommer lite bilder från igår. Skulle passa hästar åt mormor och morfar och då följde älsklig och Ida med.
Vi stack upp till ridhuset för att rida lite och jag tränade på att ställa Lina på volten, funkade väldigt bra i väster varv men hon är stel i höger så blir att träna endel i det varvet.

Har köpt en y grimma och täckesgjord så bild kommer ikväll!

Evita

Lina


Älskling ska rida på Lina



Lina



Evita




/Ms

26e februari

Idag stack jag och Madde till ridhuset med hästarna och tränade vidare.
Evita är inte van att ha andra hästar omkring sig och idag va det lite fullt i ridhuset så det va
toppen och träna henne på det. Hon lugnade sig snabbt och fokuserade helt ok på övningarna.

Övningarna idag bestod av några av det 7 lekarna från PNH som består av att behålla sin zon och flytta
bakbenen (som också är en övning som man kan använda i AR) m.m.

I slutet så testade jag att sitta på henne och det gick jättebra men gud vad vinglig hon är stackarn! :P Så det får bli lite träning för att få henne stabil och lugn.

Jag håller på att lära henne olika kommandon vid longering som exempelvis höja handen = stanna, Vifta longeringslinan framför henne från där jag står i mitten(dålig förklaring jag veet) = Byta varv. Hon lär sig jättefort och hon börjar kunna va de olika betyder nu. Duktig är hon! :D

Madde lägger nog upp lite bilder från idag senare.

Kram på er!

NH träning

Idag blir det fortsatt NH arbete med Evita. Jag ska ta med lite tomma burkar och plastpåsar som jag ska träna henne med. Främst gör jag detta för att hon ska träna bort nervositeten utomhus vid minsta lilla ljud.

Ska se hur detta kommer gå :)

/I

fredagsträning

Morgondagens träning (fredag)

Blir en uppsutten träning för en gångsskull. ska öva lite med bommar på en volt eftersom hon har svåert för att böja sig och så har jag bommarna som hjälp för att hon ska koncentrera sig lite bättre, hon är världens bästa på att ignorera allt hehe.
och eftersom inte inte är särskillt igång så blir det mest att träna i skritt. Ska lägga små volter mellan bommarna med och försöka få henne att böja sig någorlunda.

blir ett lite snabbt inlägg bara.

/Ms

Trött kväll

Ikväll blir det att ta igen efter jobbdagen och plugga massor så man kan åka till stallet med gott samvete imorgon och stanna så länge man vill :)

Ska leta lite övningar som jag ska träna imorgon men det kommer nog bli fortsatt NH träning för Evitas del. Känns som att det och AR är prio ett för tillfället. Lägger upp lite senare lite mer vad jag kommer träna på :)

Visste ni att flockdjur, särskilt hästar, är i behov av en ledare och tar du den rollen med ex. NH så blir hästen mycket lugnare och tryggare i sig själv?

Lite nya inköp

Äntligen har våra saker kommit från http://www.hastprodukter.se :)
Ska bli jättespännande och ser hur dem passar. Madde köpte detta till Lina:


Öronhuva fr. 49:- Fin va? :)

Och jag köpte detta till mig själv:


Sandfärgade ridhandskar fr. 89:-

Måste hämtas ut imorgon bitti bums! :D


Kolla på träningar eller träna själv?

Idag åkte jag ut till stallet och kollade när Agnes skulle träna för en svensk tränare från holland (minns inte namnet).
Det va riktigt givande att sitta och kolla, fick många tips på vad man kan göra, visserligen kan jag inte göra det fören jag tränat Lina ett tag men det är ju något att komma igår iaf.

Gillar även att kolla hur hästarna rör sig och tyda deras språk när ex inte förstår, vad gör dom då? m.m.



gillar ni att sitta och kolla på träningar eller vill ni bara träna själva?

/MS

23e februari

Snart ska jag (Ida) sticka iväg och hälsa på mitt kära new forest sto som är på foder tills vidare. Ska bli jättekul och träffa henne igen men man blir ju så ledsen när man måste åka därifrån ju. :P

Madde är friskare nu så hon sticker nog till stallet idag. Synd att jag inte kan hänga på men får ta mig dit så snart som möjligt så Evita inte tappar ifrån träningen.

Synd att det ligger så långt bort för man kan inte åka varje dag då hur mycket man än vill. Men det får vi försöka ta igen. :)

Har ni någon häst uthyrd på foder eller själv har en foderhäst? :)


Matcha i svenska flaggan


Hittade en sida för er som älskar att matcha saker. :) http://www.hastprodukter.se/productlist.asp?catid=45

Perfekt och matcha till EM, VM m.m. haha

/I


Akademisk Ridning

Jag skulle ju publicera ett inlägg med AR men har haft fullt upp och vara fotografsassistent idag på Kosta Art Hotel så jag har faktiskt inte hunnit tyvärr. Hoppas ni kan vänta någon dag till :)

Vad tycker ni bäst om? Arbeta hästen från marken eller från hästryggen? :)


Jag (Ida) och Evita <3

Ny medlem

Snart kommer det kanske ännu en medlem till stallet i form av Jennifer och sin powerponny med alldeles för mycket energi. :) Ska bli jätteroligt om hon flyttar dit :)

Hon hängde med mig till stallet idag och checkade läget och hjälpte mig ta hand om Evita.
Har kommit på att Evita inte är en fotografsdröm precis. Hon blundar på varannat kort. Och det är utan blixt. ^^ haha

Har ni några önskeinlägg som ni vill att vi skriver?

Tänkte publicera ett inlägg inom kort på AR (Akademsik ridning). Är det någon av er som håller på med det? :)



/I

Skor eller inte?

Oskodd eller skodd.

Blev lite nyfiken på vad ni tycker om att sko hästen? Hiss eller diss så att säga :)




Bildkälla: http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.marksridklubb.nu/hov.JPG&imgrefurl=http://www.marksridklubb.nu/Tavlingar.html&usg=__M7JuKeH6B47BPUn9us8mLTCUO8s=&h=1128&w=1149&sz=636&hl=sv&start=0&zoom=1&tbnid=GSBW8jtjVREgoM:&tbnh=129&tbnw=131&ei=VCFgTafZCMfUtAbH-Mi5CA&prev=/images%3Fq%3Dhov%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN%26biw%3D1345%26bih%3D583%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=1092&vpy=95&dur=203&hovh=222&hovw=227&tx=147&ty=115&oei=VCFgTafZCMfUtAbH-Mi5CA&page=1&ndsp=21&ved=1t:429,r:6,s:0

PNH - Del 1

Parelli Natural Horsemanship

Sedan många år har Pat Parelli inspirerat mig otroligt mycket när det gäller hästhantering. Han är så uppmärksam och lyhörd på hästens signaler och uttryck. Det är exakt så jag tycker naturlig hästhållning ska vara. :)

Man ska inte disciplinera och straffa hästen till att göra rätt utan att man ska leka med den så den gör rätt. Det finns olika lekar som man kan träna hästen för att ta över ledarrollen på ett sätt som hästarna själv använder sig av.

Här kommer två av dem lekar jag tycker att man som nybörjare har mest nytta av och som man kan utveckla till ännu mer när man känner respons från sin häst.

1. Vänskapsleken - Du ska lära hästen att du får röra den överallt och att du kan stryka exempelvis spöet över hela kroppen och benen utan att den ska känna sig hotad. Viktigt i denna leken är att man ska inte klappa hästen utan smeka och "massera"rytmiskt med handen, spöet eller vad du nu använder i leken.

2. Igelkottleken - Att få hästen att vika undan för tryck genom att med jämnt tryck trycka på exempelvis rumpan. Du ökar trycket mer och mer tills hästen ger eftergift och sen avslutar du med vänskapsleken - Smeka och massera (Beröm)


Det var lite om PNH och jag återkommer snart med en del 2 om ni är intresserade. :)

Kram!

/I

Longeringsvideo

Tänkte lägga upp ett litet kort klipp med Madde och Lina som lär sig longera. :)



Lite mer om NH övningar kommer upp senare idag så håll ögonen öppna! :)

kram!

/I

Longeringsgjord?

Blir inget stall för mig, Ida, idag tyvärr men Madde får ta hand om båda hästarna så länge. :)
Köpte en helt klarröd grimma igår till Evita som jag velat ha länge så nu sitter jag här och beundrar den. (nästan iallafall)

Någon som har en longeringsgjord till salu billigt? Har behövt en rätt länge. Strlk Full :)

Ska ta reda på hur man lägger in videos här på bloggen för en gångs skull så ska jag lägga upp ett smygklipp med Madde. haha :)

Hoppas ni har det lika soligt som jag har det och att ni slipper storstäda som jag måste göra. ;) 

Kram!

/I 


NH

Måste verkligen hissa NH - Natural Horsemanship. Tränade Evita idag i ridhuset och hon gick så himla bra. Hon blev lydigare och mer lyhörd och hon slappnade av otroligt mycket mer. Känns så roligt att förhoppningsvis hon reagerar positivt på NH för målet är att kunna utbilda henne både i NH och AR (Akademisk ridning) och eventuellt lite western med.

Madde lär Lina att gå bra på volten för tillfället och det gick jättebra.

Imorgon kommer det övas polisträning för fullt med Evita och kommer både använda mig av saker som plastpåsar, tomma plastflaskor och eventuellt presenning med. Ska bli riktigt spännande!

Evita i ridhuset :)


Lina och Madde


Lina utanför ridhuset


Jag och Evita i full vintermundering^^


/I

Utkast: Feb. 18, 2011

Nervositet och markarbete.

Tog upp Lina och Evita till ridhuset idag och tränade lite.
Lina gick superbra hon gick över vettenmattan stod på den, jag drog den efter ( då tyckte hon det va lite läskigt) la den på henne och gick när hon hade den på ryggen!
Bommarna gick sådär, hon fuskade och lite sånt så ska träna henne mer på bommar och longera henne lite mer.

Kan inte skriva så mycket om Evitas träning för Ida gjorde ju den men hon va nöjd med henne iaf.


Dressyr-Debatt

Snubblade över en dressyr-debatt på alltomhastar.se idag som jag tyckte va väldigt intressant.
Den handlade om dressyrformen hästar har nu och hur den va på 70-talet. Jätteintressant faktiskt då man faktiskt
ser skillnad på eliten på 70-talet och eliten nu.

Här är två bilder som visar skillnaden:


Liselott Linsenhoff och Piaff i Os 1972


Elitekipage från 2000

Som tydligt syns så är traven fyrtaktig i nutidens elitdressyrekipage och nosens lodplan ligger olika
och högsta punkten ligger annorlunda.

Personligen tycker jag att linsenhoffs dressyrstil är mycket mer tilltalande eftersom hästens form
ser mer naturlig ut och känns som den borde vara mer följsam. Tittade på deras dressyr uppvisning
1972 då dem vann och hästen går otroligt bra och rör sig riktigt fint.

Vad tycker ni? Vilken form föredrar ni och tycker ni är bäst för hästens muskulatur och kropp?

/ I


Karma



"Byta ut foder som havre, korn eller klimjöl mot ett ångvalsat fullfoderfoder eller vegetabiliska oljor, tillsammans med kompletterande Vitamin B1 och Magnesium har ofta en lugnande effekt på oroliga och svårhanterliga hästar.

Karma innehåller höga doser av vitamin B1 (tiamin) och har tillsammans med vitamin B2, B6 och magnesium en lugnande och dämpande effekt på många hästar, utan att för den skull påverka deras tävlingsförmåga. Alla näringsmedel i Karma har betydelse för nervfunktionen och kan tillsammans göra en nervös häst betydligt lugnare inom ett par dagar."

Sprang på detta fodertillskott som påverkar nervsystemet hos hästar och som gör dem lugnare. :)
Du kan hitta det på Casey Foder.

Italienskamaskar

Har du en gödselstack som måste tömmas hela tiden?
Då kommer det ett litet tips till dig.

Man kan köpa hem Italienska maskar och lägga i gödselstacken. Dom är inte särskillt dyra och dom förökar sig fort och äter upp mycket av gödslen!
Du behöver inte tömma alls lika ofta men när du väl ska tömma så glöm inte att spara en bit av gödselstacken så du inte tar bort alla maskar!

Maskarna klarar sig bra på vintern så du behöver inte köpa nya.

Vet en som har maskana i sin gödselstack och hon tömmer kankse en gång på 2år och hon har 5 hästar.




/M


Tittig och nervös

Tittig och nervös häst?

Har du en tittig häst som blir nervös och hoppar till för minsta lilla ljud när ni är ute på ridtur? Det kan hända väldigt mycket olyckor både i trafiken och i skogen som kan gå riktigt illa om hästen blir skrämd.
Därför anser jag att A och O i hantering av sin häst är att träna s.k Polisträning. Där lär sig hästen i små sakta steg att ljud och saker som prasslar faktiskt inte är farligt.

Några saker som är väldigt användbara när man tränar hästen är:
Presenning
Paraply
Burkar i plastpåse med dit satt snöre

Här kommer några bilder där man kan exempelvis använda presenning på flera olika sätt:




Här använder dem en flagga över huvudet på hästen så den inte ser något:


Detta är väldigt bra sätt, tycker jag, att få hästen att bli lugn och 
lita på sin ryttare eftersom synen är väldigt  viktig för hästar.
När du håller för så dem inte ser är dem tvingade att lita
på att du leder dem rätt - vilket ger en viss ledarroll till dig på
köpet. :)

Här nedan använder dem bomstöd för att vänja hästen vid lite trängre
utrymme.


Bildkälla: www.backadals.se


Eftersom Evita är väldigt nervös och man inte kan rida/köra med henne
ute så tänkte jag börja vänja henne vid höga ljud och träna henne med influenser
från polisträning.

Vad tycker ni om polisträning? :)

/ I


Longering

Jag tror på att jobba hästen med hjälp av cavalettibommar eftersom det får hästen att söka sig mot marken och titta vad den sätter hovarna. Sen så tycker jag att det hjälper gången också genom att hästen i ett lugnare tempo lär sig jobba med benen.

Vad tycker ni om cavalettis?

Här är min urdåliga ritning på vad jag tänkte träna med Evita på tisdag.
Genom att ta allt i skritt första gången så lär hon sig vad som förväntas av henne och gör henne mindre nervös och spänd. Sen ska man ju inte nöta hästen på volten men att byta varv och arbeta åt båda hållen så blir hästen mindre stel i sidorna. Och förhoppningsvis så lurar man den till att även bättra på sin dåliga sida.
Genom att använda ett långt longerspö att putta lite försiktigt på rumpan med för att trycka ut bakdelen lite så blir huvudet lite lätt ställt innåt - och skapar en rundare form. 

Eftersom Evita inte är igång alls så får det blir väldigt lugna övningar till att börja med för prio 1 är att jobba bort all nervositet hos henne. :)


Evita och Lina

Här kommer några bilder på Evita och Lina :)

Lina




Evita






Välkommen!

Vi som startat denna bloggen heter Ida och Madde och här kommer finnas tips och idéer hur man tränar och arbetar med travare. Ni kommer också kunna följa oss när vi tränar två hästar som heter Evita och Lina som står på Stall Hills.

Hoppas ni tittar in snart igen!

 

/ I & M


RSS 2.0